Signs of Safety (verdieping): Stem van het kind

Hoe kun je je als professional (nog meer) bewust worden van de stem van het kind? Hoe kan je deze stem centraal stellen in de ondersteuning van het gezin, het kind (of jongere) en het informele netwerk? Dat leer je in deze verdiepingstraining Signs of Safety.

Aangezien Signs of Safety een ‘practice based’ model is, werken we tijdens de training in kleine groepen met casussen uit de eigen organisatie en met een centrale casus in de grote groep. We wisselen de theorie af met praktijkoefeningen, inleefoefeningen en filmpjes.

Voorwaarde voor het volgen van deze verdiepingstraining is dat je eerder de basistraining Signs of Safety hebt gevolgd.

Deze training stelt de stem van kinderen in het hele proces centraal. Je leert reflecteren op jouw eigen handelen en hoe jij de stem van het kind laat horen in het traject. We gaan werken met goede praktijkvoorbeelden van jezelf en collega’s.

Kinderen weten vaak niet wat er aan de hand is als hulpverleners in hun gezin komen. Het wordt hen niet verteld of er worden verschillende versies verteld. Een kind voelt zich vaak zelf verantwoordelijk voor hetgeen er misloopt in het gezin. We gaan aan de slag met het proces van het Woord- en Beeldverhaal: Een verhaal van ouders met ondersteuning van professionals om aan hun kinderen te vertellen wat de reden is waarom de hulpverlening betrokken is.

We raden aan om hetgeen je in deze training leert te implementeren in jouw team, zodat het ook werkelijk verschil maakt op middellange en lange termijn.